Bandar Baru Bangi

 

Bandar Baru Bangi berasal daripada sebuah ladang kelapa sawit, West Country Estate yang berkeluasan 5,118 ekar dan mula dibangunkan pada tahun 1974 setelah proses pengambilan tanah dibuat oleh Kerajaan Negeri Selangor Darul Ehsan mulai tahun 1972-1978. Proses pengambilannya dilakukan secara berperingkat-peringkat bermula dengan seksyen 1 yang melibatkan pembinaan rumah kos rendah, sederhana dan tinggi yang berjumlah 200 unit. Kerja-kerja membangunkan kawasan ini berakhir pada 2007, dengan pembinaan 11,040 unit kediaman, 308 unit kedai, 43 unit kilang dan sebuah kompleks pejabat.

Perancangan bandar satelit ini yang juga merupakan bandar kedua terbesar selepas Bandaraya Shah Alam, adalah berdasarkan perancangan bersepadu yang dijangka mampu meneruskan pembangunan yang bukan sahaja dapat menampung kediaman 60,000 orang penduduk, tetapi juga menyediakan aktiviti komersil, perindustrian, perniagaan, institusi latihan, rekreasi dan pendidikan. Ini adalah sesuai dengan saranan Tun Abdul Razak, Perdana Menteri pada masa itu, untuk mengubah perspektif masyarakat, dan ekonomi Malaysia daripada Pertanian kepada Industri. Dengan itu, Ladang-ladang kelapa sawit dalam daerah Hulu Langat ini dipilih sebagai kawasan penempatan baru.

Berkonsepkan Bandar dalam taman, kawasan lapang seluas 82 ekar dilengkapi dengan sistem dua lengkongan jalan besar dan lorong-lorong jalan kaki dan berbasikal yang menyambungkan aktiviti-aktiviti di antara satu sektor dengan yang lain. Bandar Baru Bangi juga telah dibahagikan kepada 16 Seksyen.

Sebuah universiti iaitu Universiti Kebangsaan Malaysia telah dirancang pembinaannya untuk membentuk suatu institusi yang mendokong cita-cita dan aspirasi masyarakat Melayu, dan mengukuhkan Bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan. Universiti ini mempunyai misi untuk menghasilkan graduan-graduan bertaraf dunia daripada pendidikan berteraskan Bahasa Melayu sebagai bahasa pengantar selain menjadi pemangkin kepada pembangunan setempat - Bandar Baru Bangi.

 

Lokasi Bandar Baru Bangi

 

Bandar Baru Bangi terletak di dalam daerah Hulu Langat dan di bawah pentadbiran Majlis Perbandaran Kajang (MPKj).

Bandar Baru Bangi terletak kira-kira 12 kilometer dari bandar Kajang dan 6 kilometer dari Bangi Lama. Sebenarnya istilah Bangi Lama tidak wujud secara rasmi, ia cuma untuk membezakan kedua-duanya.

 

Asal Nama Bandar Baru Bangi

 

Versi 1 : 'Wangi' disebut 'Bangi' jika ibu bapa merujuk bau anak kecil mereka yang baru mandi.

Versi 2 : Nama Bangi berkaitan dengan bau iaitu 'Wangi' dalam telo Jawa. Bukit UKM pada peringkat awal penerokaannya ialah sebuah hutan tebal yang diduduki orang halus. Pada waktu senja, bau wangi akan mencucuk hidung dan semua wanita dan kanak-kanak akan masuk ke rumah kerana orang halus hadir berhampiran mereka. Ada yang percaya makhluk-makhluk ini telahpun dipindahkan ke kawasan lain oleh seorang pengamal perubatan islam di situ.

Versi 3: Asal perkataan Bangi ialah 'bangor' yang bermaksud bau busuk melantung dari ikan-ikan keli kering yang dijemur di tepian sawah padi. Sebelum Sungai Semenyih diluruskan sekitar tahun 1965, kawasan Bangi Lama pernah ditanam sikit-sikit dengan padi sawah.

 

Bandar Baru Bangi Bandar Ilmu

 

Pada 22 Jun 2008, Bangi Bandar Ilmu telah dilancarkan oleh Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim hasil inisiatif Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bangi, Dr. Shafie Abu Bakar sejajar dengan hasrat kerajaan negeri yang sedang memulakan Program Jejak Ilmuwan di negeri Selangor pada masa itu.

Hasrat menjadikan Bandar Baru Bangi sebagai bandar yang terus berfungsi melahirkan generasi `Iqra` dan penempatan yang menepati `Baldah Tayyibah wa Rabbun Ghafur`, sekali gus sebagai Bandar Al-Baladil Amin`. Ini selaras kedudukannya dengan dikelilingi pelbagai institusi pengajian tinggi.

Dengan pemasyhuran Bangi Bandar Ilmu diharap dapat menyemarakkan lagi aktiviti penerokaan dan pencambahan ilmu di kawasan ini. Dengan itu juga diharap lebih banyak jalinan kerjasama dapat diwujudkan di kalangan pelbagai institusi pengajian tinggi, tokoh ilmuan, badan berkenaan, masjid dan surau serta institusi agama demi meningkatkan imej Bangi sebagai bandar ilmu. Pengisiannya juga tentu sekali akan turut membabitkan pelbagai wacana ilmiah, agama, budaya serta isu semasa serta penghasilan bahan penerbitan sebagai rujukan untuk generasi masa depan.

 

Kawasan Perindustrian Di Bandar Baru Bangi

 

Sebagai sebuah bandar terancang yang dibina pada tahun 1970-an, bandar ini dilengkapi dengan zon perumahan, zon perniagaan, zon rekreasi dan zon perindustrian. Zon perindustrian ini dinamakan Kawasan Perindustrian Bandar Baru Bangi. Banyak kilang didirikan di sini kerana premium tanah yang rendah dan dilengkapi dengan infrastruktur yang canggih.

 

Kegiatan Ekonomi Di Bandar Baru Bangi

 

Bandar Baru Bangi menjadi pusat petempatan kerana terdapat pelbagai jenis ekonomi seperti perindustrian, perniagaan dan perkhidmatan. Hal ini telah menyediakan peluang pekerjaan kepada penduduk setempat dan menjadi tumpuan pengunjung luar. Terdapat pelbagai sektor perniagaan kini rancak diusahakan bagi memenuhi keperluan penduduk Bandar Baru Bangi terutama di lot-lot perniagaan di Seksyen 7, 8 dan 9.

 

Butik-Butik Pakaian Di Bandar Baru Bangi

 

Bandar Baru Bangi kini dikenali sebagai kawasan industri pakaian yang penting. Terdapat pelbagai jenis perniagaan berkaitan butik terdapat di Bandar Baru Bangi. Kepelbagaiannya merangkumi koleksi bayi dan kanak-kanak hinggalah kepada koleksi orang dewasa baik wanita mahupun lelaki. Setiap butik yang terdapat di Bandar Baru Bangi menawarkan koleksi yang unik dan qualiti yang bermutu tinggi. Harga yang ditawarkan juga berpatutan.

 

Kemudahan Rekreasi Di Bandar Baru Bangi

 

Taman Tasik Cempaka telah dibangunkan oleh kerajaan negeri atas permintaan penduduk Bandar Baru Bangi dan kawasan sekitarnya yang menginginkan sebuah kawasan rekreasi dan tempat beriadah di tempat mereka. Taman Tasik Cempaka mendapat namanya berikutan dari banyaknya pokok bunga cempaka yang ditanam sebagai tumbuhan yang menghiasi lanskapnya.

Sebuah sungai kecil dari cawangan Sungai Langat telah disekat aliran airnya untuk menjadi sebuah tasik buatan. Kawasan takungan air tersebut telah diperdalamkan dan kawasan sekitarnya telah diperindahkan lagi dengan pelbagai tanaman pokok-pokok hiasan.

Diantara kemudahan-kemudahan awam yang disediakan ialah trek joging sepanjang 3 kilometer yang mengelilingi taman tasik ini.

 

Dari Wikipedia

Colors